Domov > Nasveti za posvojitelje > Hrti in otroci
Hrti in otroci

Hrt, ki ste ga posvojili, je prijazen do vas in vaših otrok. Seveda pa je pri tem pomembno, da je tudi vaš otrok prijazen do hrta. Zato nikakor ne smemo dovoliti, da bi otrok hrta vlekel za rep oziroma ušesa, da bi mu iz gobčka jemal okusen grižljaj ali da bi celo tepel psa.

Hrt in otrok se bosta dobro razumela le, če bosta drug drugega spoštovala. To pa ni prirojeno niti otroku niti hrtu, saj pripadata različnim vrstam živih bitij. Da se bosta otrok in hrt spoštovala oziroma razumela, moramo veliko storiti odrasli, predvsem pa starši. Ne nazadnje bo hrt ljubezniv do otroka le, če se bo otrok do njega primerno vedel.
 
To je izhodišče, ki ga morajo spoštovati vsi starši, ki imajo v hiši hrta in otroka ter so odgovorni za njuno primerno sožitje. Načeloma imajo hrti radi otroke, pogosto so njihovi najboljši prijatelji in celo zaščitniki, ampak na svetu ni pasme ali psa, ki bi prenesel, da bi ga otrok tako ali drugače trpinčil. Vedeti pa moramo, da prav odrasli razvijamo pri otroku naklonjenost ali pa nenaklonjenost do psov oziroma do drugih živali.
 

Že od prvega trenutka hrtovega prihoda v novi dom je treba skrbno in dosledno vzgajati oba. Hrtu je treba postaviti meje in mu jasno povedati, kaj je pri igri z otrokom dovoljeno in kaj ne. Obenem moramo hrtu prve dni omogočiti prostor za umik, v katerem se bo lahko v miru naspal in spočil ter ga otrok ne bo nadlegoval s svojo pretirano pozornostjo. 

Otroka moramo naučiti, kako naj boža hrta. Razložiti mu je treba, da je s hrtom treba ravnati nežno in z občutkom, nikakor ne grobo in nepredvidljivo. Hrta pustimo pri miru, kadar spi ali jé.
 
Če je otrok še premajhen, da bi mu lahko dopovedali, kako naj ravna s hrtom, ju nikoli ne smemo pustiti brez nadzora.  

 
In ne pozabimo: Še tako potrpežljivemu hrtu lahko prekipi, ko je njegov prag potrpežljivosti presežen ali pa se pred majhnim »tiranom« ne more umakniti.

Česa si kot starši ne smemo dopustiti:

  • Ne vzpodbujajmo tekmovalnosti za svojo pozornost med hrtom in otrokom.
  • Ne dovolimo otrokom, da sami vodijo hrte na povodcih. Že samo en poteg hrta s pločnika na cesto se lahko konča tragično. Za oba.
  • Ne pustimo, da bi hrt renčal med igro z otrokom.
  • Igra hrta in otroka naj vedno poteka v naši navzočnosti.

 

Galerija:

Otroci_2

Share
 
byayar